Sunday, July 3, 2011

Sujud Sajadah@Tilawah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. :)


last week, kami makan besar, (kononnya). masa on the way pulang, kami bincang fasal sujud Sajadah. biasa lah, kadang2, bila kita jarang amalkan, kita akan lupa, ye tak?

makanya dorg sume bercerita mcm mna mereka sujud Sajadah apabila terjumpa ayat-ayat Sajadah. dan arini aku rasa nak share dengan semua, apa bacaan sujud Sajadah yang diajar di sekolah menengah dulu. oh ya, tadi baru aje bertanyakan sahabat kita, sujud Sajadah dan sujud Tilawah adalah perkara yang sama. :)

cara-cara sujud Sajadah@Tilawah

Sujud Tilawah dapat dilakukan apabila seseorang membaca ayat Al Qur'an dan tiba pada tempat-tempat yang dianjurkan bersujud, baik dalam solat atau diluar solat.

Bila sujud Tilawah dilakukan di luar solat, pembaca ayat yang ditentukan melakukan sujud Tilawah, maka pendengar (menyaksikan) dianjurkan ikut bersujud; bila mereka tidak ikut bersujud, maka tidak akan berdosa baginya.

Bila dalam solat berjamaah dan Imam bersujud Tilawah, maka makmum wajib ikut bersujud, bila makmum tidak bersujud, maka gugurlah kedudukan sebagai anggota solat berjamaah. 

bacaan sujud Sajadah@Tilawah

Dalam sujud dianjurkan membaca


سَجَدَ وَجْهِيَ لِلَّذِي خَلَقَهُ وَصَوَّرَهُ وّشَقَّ سَمْعَهُ وَبَصَرَهُ بِحَوْلِهِ وَقُوَّتِهِ فَتَبَارَكَ اللهُ أَحْسَنُ الخَالِقِينَ


"sajada wajhiya lillazii kholaqohuu wa syaqqa sam'ahuu wa basorahuu bihaulihii wa quwwatihii fatabaarokallahu ahsanul kholiqiin".

ertinya : "Aku bersujud kepada Allah yang menciptakannya, memberikan pendengaran dan penglihatan dengan kekuasaan dan kekuatan-Nya".


alhamdulillah :)
senang je kan? kalau u all rasa tak yakin, check dengan ustazah, or kawan or rumet u all untuk bacaan ni. okay? senang je ayat ni. sebaris aje.

p/s : semoga hari ini lebih baik dari semalam :)

p/s : jangan lupa share dengan kawan-kawan :)



 

No comments:

Post a Comment