Sunday, June 12, 2011

geram #1 : housekeeping

assalamualaikum sume :)
selamat sejahtera!
selamat berhujung minggu~ hee

dan, selamat hari bapa :)
selamat hari bapa buat ayahanda tersayang, Saharudin bin Jamian.
terima kasih sbb menjadi abah yang terbaik dalam muka bumi ni.
smoga Abah akan sihat selalu, dan dipermudahkan segala-galanya :)

entri ni khas nini tujukan utk sume. hehehe
apakah ini?
 
 






 
tgk gmbr ni, cian dia~



housekeeping or kerja rumah.
ni.. siapa punya keje sbnrnya? haaa.. PEREMPUAN????
siapa ckp? siapa cakap?
siapa bilang kerja rumah ni kerja perempuan? ni mmg nak kena luku ngan nini! haha :D

menurut Encik Wiki , housekeeping or kerja rumah bermaksud
  • Housekeeping is the act of cleaning the rooms and furnishings of a home. It is one of the many chores included in the term housework. Housecleaning includes activities such as disposing of rubbish, cleaning dirty surfaces, dusting and vacuuming. It may also involve some outdoor chores, such as removing leaves from rain gutters, washing windows and sweeping doormats. The term is often used also figuratively in politics and business, for the removal of unwanted personnel, methods or policies in an effort at reform or improvement.[1]

    Housecleaning is done to make the home look better and be safer and easier to live in. Without housecleaning limescale builds up on taps, mold grows in wet areas, bacterial action make the garbage disposal and toilet smell and cobwebs accumulate.[2] Tools used in housecleaning include vacuum cleaners, brooms, mops and sponges, together with cleaning products such as detergents, disinfectants and bleach.
    sumber : Encik Wiki
cube u all sume baca, tang mana sebut perempuan ni?
grrr... takde kan?
haaa.. pasni, tak mo da ckp kerja rumah ialah kerja perempuan, ok?

sbnarnya nini buat entri ni sbb terlintas dlm fikiran kenapa la org melayu slalu ckp kerja rumah ialah kerja org perempuan. puas da nini google sane sini cari info. takde pun sumber menunjukkan kerja rumah ni kerja org perempuan. hehehe
dan nini geram bila lelaki slalu ckp, "kerja rumah ni mmg utk org perempuan aje,"
gerammm~ sgt gerammm!

so guys... watch out!
kerja rumah bukan utk girls and ladies saje. boys and gentleman kena buat jugak.
NO ECXUSES! oppssyyy..
hahahaha :D

terlintas jugak dlm fikiran ni, knp kerja rumah sinonim dgn wanita?
  1. mungkin sbb wanita jd suri rumah, so automatik dia kena buat keje rumah? kalau wanita yang bekerja? pun wanita jugak ke?
  2. mungkin sbb kerja memasak, mengemas, membasuh ni tak sesuai dengan lelaki? tp kenapa sesuai dgn perempuan pulak?
  3. mungkin sbb kita dah di ajar dari kecik, yang perempuan aje duk dapur memasak, kemas rumah, basuh baju etc?
musykil~
(@_@)

pada pendapat nini, kerja rumah ni universal. lelaki dan perempuan kena tahu, kena buat dan kena amalkan. bukan perempuan shj, setuju tak?
bila kita pandai buat kerja rumah, Insyaallah rumah kita ok :)

kalau anak lelaki, apa salahnya duduk dapur memasak, mengemas rumah, and so on. kan kan? macho what.. comel gitu~ hee
dan kalau dah kahwin skali pun, apa salahnya kalau si suami tolong isteri kat dapur kan? waa.. romantik kan kan kan?
kalau dah jd ayah, kan best kalau tlg isteri kat dapur, bg good impression kat anak, tak gitu?

pada pendapat nini jugak, kalau lelaki buat kerja rumah, dia mmg gentleman. dan juga macho. independant too! :D lelaki mcm ni la sesuai buat suami. oppss... whoot whoot!
so guys, jom buat keje rumah same2.

pasni tak mo da cakap kerja rumah khas utk perempuan. tak best ayat tu. tak universal. ok? :)
kerja rumah utk semua. nice kan? :)

ha, nini tulis entri bukan nak mogok tak nak buat keje rumah. just nak lepas geram je. jgn fikir bukan2 ok?

utk ladies and gentleman kat luar sana, try la belajar sikit2 buat kerja rumah. insyaallah, lama-lama akan perfect and sebati dlm diri.

thank you sbb bce luahan geram nini. bukan nak marah, just geram comel comel. :)
guys, jgn amik hati ye ~

p/s : esok dah hari isnin :)

p/s : jgn lupa ucapkan selamat hari bapa kpd ayah anda. kalau yang sudah tiada, sedekahkan al-fatihah buat mereka. tanpa mereka, siapa lah kita skrg.

p/s : kerja rumah ialah kerja yang universal :)

nama saya nini

4 comments:

  1. geeee...housekeeping awak da buat belum~~~

    ReplyDelete
  2. haha..mmg btol pon.sape kate pompuan yg kne buat.haha..

    ReplyDelete
  3. wahida alias : hehehe sume org kena buat. :) kena ajar dri kecik.

    ReplyDelete