Friday, March 18, 2011

"sebagai manusia, aku sayang kepadamu."




assalamualaikum :)

tajuk entri kali ni mcm jiwang kan? haa.. meh2, bce.masa tu aku skolah SMK Abdul Jalil. masa aku form 2, kami sume dilanda demam novel. masa tu, bawak novel ke mna sahaja! kantin.. surau.. kelas.. prep... haaa~ mmg demam novel. dan aku ley hbes kan 3 novel dalam masa sehari. smpai tahap mcm tu skali taw...
antara novel yg hngat masa aku skolah ....

selaut kasih~
ombak rindu ni femes gak. citer dia mmg romantik laa.. hihihi

kerana dikau
ok, aku lupa ni fsal apa..
hihihi

yg ni best jugak~
comel2 aje~

yg ni paling da bomb la...
ada sorg kawan aku bace smpai 10 kali
romantik x terkiraaa.... hahaha

suara hati..

yg ni aku suka gak. citer dia ala2 minah tomboy yg ego~
suka2.. :D







yang ni pun best :)

damya hanna nye cite mmg romantik :)

citer ni best! watak dia nama carl zafran.. ~ hehehe
aku bayang dia mcm adiputra :D



korg kenal x sharifah abu salem?
dia seorang penulis novel, skrip dan skrip drama di radio.
mmg berbakat la wanita ni
dan dia mak cik kawan aku, mimiliana.
sharifah abu salem ni asal org hulu langat :)

ceh, muka bangga..
poyoo..
xpe lah, aku bangga ada org kampung aku ni seorg penulis terkenal ~ heee
smoga sharifah abu salem ni akan terus berjaya :)

dan 3 novel kat bawah ni aku mmg suka. penulisannya buat aku rsa, kehidupan suami isteri ni mmg mencabar. mcm2 dugaan, halangan yg akan dtg. penceritaan dia menarik. konflik2 yg dia timbul kan mmg selari ngan org melayu. plot dia pun menarik. dan tiga2 novel ni aku da bace. aku mmg puas hati.

and yg paling best, TV1 ada kuarkan drama ni. TRILOGI CINTA. pergh, mmg melompat la aku tgk sume ni. best2. :) sbb suma yg aku bce kua kat tv. pot pet pot pet mulut aku cerita kat mak ayah aku fsal citer ni.

dah la aku mmg suka fouziah gous tu, dia plak jadi heroin. bertambah2 suka aku :) hehehe..














hihihi, aku pcaya ramai dak2 perempuan yg bce novel mcm aku bce gak, kan?
hahaha :D normal ~

sbenarnya aku teringat citer yg aku penah tergila-gilakan dulu. aku minat penulis ni dari form 2.
ni la yg berkenaan ngan tajuk entri aku kali ni :)

hehehe~

siapakah dia?


dia ialah seorang lelaki bnama Ramlee Awang Murshid. dia lahir di Papar, Sabah.
besday dia 4 november 1967
dia mendapat pendidikan kat sabah n smbung blaja di UM.

yang ni antara senarai novel yang dia da hasilkan

  • Tombiruo
  • Semangat Hutan
  • Tombiruo Terakhir
  • Ranggau
  • Mandatori
  • ADAM
  • Satu Janji
  • Bagaikan Puteri
  • Rahsia Perindu
  • Hatiku Di Harajuku
  • Cinta Sang Ratu
  • Hijab Sang Pencinta
  • Mikhail
  • Ungu Karmila
  • Cinta Sufi
  • 9nyawa
  • Anugerah Pertama
  • Igauan Maut
  • Pei Pan
  • Sutera Bidadari (expected to release on April 2011)
actually, aku rsa banyak lagi novel dia mcm Ungu Karmila, Rayyan Fantasi n Cinta Sufi.

kenapa aku minat dia?
  1. penceritaan dia mmg superb...
  2. penjiwaan dia mmg masukkkk dalam hati aku ni haaa
  3. cerita dia bukan hanya konflik dan cinta, dia bnyak jugak mengetengahkah isu2 skrg, mcm penyakit, penyeludupan, sejarah
  4. bnyak masuk kan nilai Islam yg mampu buat kita sume bergetar hati dan merasai apa yg karakter tu rsa..
  5. cerita dia dpt dibayangkan, kita ley imagine mcm mna~
  6. x meleret~
  7. plot cerita yg menarik dan da bomb
senang citer mmg aku suka la RAM ni :)
citer2 dia mostly aku da baca. mmg best sgt2.
promo ni~
^___^
awan...
kalau dapat kucapai
maka saktilah hamba

Cinta Sang Ratu
laksana langit mencengkam purnama,
ibarat mutiara di lautan biru
saujana mata memandang, seluas langit terbentang.

Tatkala cinta berbisik, suaranya memuji TUHAN
pabila rindu terusik, rasulnya menjadi pilihan.

Sampai masanya cinta jadi taruhan
Sang Ratu menjadi impian



Dendam
itu bara..

marah
itu api..





tiga2 novel di atas ialah novel yg sgt2 memberi impak kepada aku.

bagaikan puteri
kisah sorang lelaki yg biasa2 menjadi luar biasa. namanya Saifuddin Jalis. dia difitnah oleh orang kampung dan melarikan diri ke Acheh dan blaja agama di sana.
dan, Haryani, gadis zaman skrg, accident, n termasuk ke alam penghujung kurun ke 15.

Saifuddin di Acheh dipanggil Laksamana Sunan, sbb dia slalu mengamalkan sunnah Rasulullah. jadi dia digelar Laksamana Sunan oleh tok guru dia.

haryani dan Laksamana Sunan berjumpa. mcm2 pengembaraan yg mereka hadapi. tp, Haryani kembali di alam nyata n merindu Laksamana Sunan.

waa.. actually aku pun jatuh cinta pada Laksamana Sunan! sbb perwatakan dia, peribadi dia sumenya mmg boleh buat kaum hawa ni cair. yup! dan dia sering berzikir. slalu. bila2 dia x buat apa2, dia akan berzikir,.. budi bahasa dia pun lembut n sopan. dia bijak n pandai berlawan. dia x sombong, x riak, x menunjuk dgn apa yg dia ada.
setiap kali dia berlawan dengan kejahatan, dia pasti mengajak mereka menerima Islam.
ya Allah.. ~

Cinta Sang Ratu
cerita ni buat aku menangis 3 malam x henti2. aku terlalu sedih bce citer ni. mmg emo bila bace citer ni. Laksaman Sunan telah melembut kan hati seorang perempuan sihir, namanya Ratna. dan Ratna mjadi isterinya. dorang bercinta, berkasih sayang.. mmg boleh buat kita snyum aje baca,

dan ayat dari Laksaman Sunan yg membuatkan Ratu Sulaman @ Ratna itu bergetar

"sebagai manusia, aku sayang kepadamu"

pergh,...
but at the end, Ratna mati. meninggalkan Laksaman Sunan buat selamanya. dia menyelamatkan nyawa suaminya, dan nyawanya sendiri terkorban..
sedih sgt2. wuwuwu...

3 hari aku ngs. sbb sedih..


hijab sang pencinta
Laksamana Sunan telah dtg ke zaman kini. mcm2 yg dia rsa pelik. dgn dunia skrg.
:)


yg pasti, Ramlee Awang Murshid ialah penulis kegemaranku. ceritanya sentiasa membuatkn aku terfikir dan berfikir.
:)
dan, kalau citer sharifah abu salem boleh didramakan, kenapa tidak kepada novel trilogi Ramlee awang murshid ni?
mana tahu, KRU nak buat, kan?
mcm Hikayat Merongmahawangsa :)
kalau ada, aku la org pertama yg sgt2 teruja dgnnya!

aku pasti! <3


p/s : nak ulang balek baca! :D

p/s : kalaulah ada insan seperti Laksamana Sunan ni, aku nak sgt2 jumpa dgnnya. :)

p/s : tahniah Uda, sbb DL sem foundation :)



No comments:

Post a Comment