Friday, January 28, 2011

dugaan yang dihadapi


assalamualaikum :)

acchhoommm!
alhamdulillah~

ssrrrooooottt.....

haaa, bunyi apa tu? tu namanya budi org bersin dan selesema..skrg mcm musim je kat UTP ni, ramai yang demam~
buat kawan2 saya, jgn lupa amik langkah berjaga-jaga taw. make sure anda amik beberapa steps untuk mengelak dari demam. mungkin cuaca skrg sekejap panas, sekejap sejuk.. sekejap terik, sekejap hujan~ so, badan kita x mampu untuk menerima keadaan cuaca yang berubah ni, maka badan kita akan jatuh sakit. (mmg bila kita jatuh, kita akan sakit..tp ini maksudnya akan sakit..)

ni, pesanan nama saya nini buat semua

1
minum air kosong atau mineral banyak2. supaya temperature badan kita akan stable selalu

2
amik la wuduk selalu. bila kita amik wuduk, insyaallah, badan kita akan segar~

3
kerap mandi. orang yg kerap mandi, bukan saja segar dan bersih, malah suhu badan dia akan sejuk dan terkawal. mandi hendaklah mula dari kaki dan bahagian kanan, naik sehingga ke kepala~

4
makan vitamin c. kalau xde, beli la fresh orange kat kafe, jgn banyak gula atau sejuk(berais). mtk la yg suam. ni elok ni. kurang gula dan tak sejuk~

5
jgn selalu terdedah kepada matahari. lapisan ozon kita da semakin menipis, makan pancaran matahari yang direct ke kulit kita akan membuatkan badan kita mudah utk terkena penyakit. so, kalau nak kuar bermain, main la waktu pagi2 atau petang. tgh2 hari buta tu, duk aje dalam uma yeee :)

6
banyak kan makan buah-buahan dan sayur-sayuran.

7
kurangkan minuman berais masa sekarang. haaa, yang ni mmg susah laaa.. sbb kita da terbiasa kan? tp try la. insyaallah menjadi :)

8
berdoa dan bertawakal kepada Allah Taala. kalau Allah Taala dah takdirkan kita sakit, maka sakit lah kita. jadi, kita perlu berusaha untuk elak dari jatuh sakit. insyaallah Allah akan menjaga kita, aminn :)

itu je la yg dpt aku share, insyaallah.. dengan langkah2 ni, korg sume akan kekal sihat.

comel mmg comel, tp bila da sakit, kurang sikit comel. badan kita akan rasa lesu dan lemah. maka, kita mesti kekal sihat :)
hehehe



p/s : aaccchhhooomm! alhamdulillah :)

:: nama saya nini ::

No comments:

Post a Comment